Workshops: Ken Jezelf Ken een Ander

poster

Datum:

29-09-2006 t/m 13-10-2006

Soort:

Workshops

Bezoekers:

80

Locatie:

Australiƫlaan 6

Beschrijving:

Het Berberschrift
Vrijdag 29 september (18:30 – 21:00)

In deze workshop krijg je een impressie van het Berberschrift en het gebruik ervan in het heden en het verleden. Een ervaren maar vooral gedreven Berberschrift deskundige zal je wegwijs maken in de wereld van het Berberschrift, waar is deze ontstaan en welke historie heeft het schrift meegemaakt. Er is ook aandacht voor de toepassing van het Berberschrift in de digitale wereld. Verder kun je tijdens deze workshop je creativiteit loslaten op woorden in het Tifinagh. Voor deze workshop is de beheersing van het Tamazight (het Berber) niet nodig, dus ook geschikt voor anderstalige jongeren. Omdat het Ramadan is wordt de workshop doorbroken door een Iftar, oftewel het verbreken van het vasten.

Abdelkrim en de Rifoorlog
Vrijdag 6 oktober (18:30 – 21:00)

De Rifoorlog speelde zich af in roerige tijden. Tijden waarin volkeren zich steeds bewuster werden van hun eigen identiteit en zich los wilden maken van het juk van de kolonisator. In de Rif was dit niet anders. Deze workshop geeft je een inzicht in de situatie in Afrika, Marokko en de Rif eind 19e begin 20ste eeuw. Was de Rifoorlog een voorbeeld van een natie, hoe verdeeld deze in eerste instantie ook was, wat koos voor zelfbeschikking en democratie? Wie waren de Riffijnen en waarom kozen zij voor de strijd om zelfbeschikking? Wat was de rol van Abdelkrim binnen de Rif en waarom lukte het hem wel om de Riffijnen aan een kant te krijgen? Omdat het Ramadan is wordt de workshop doorbroken door een Iftar, oftewel het verbreken van het vasten.

Islamitische Filosofie

Vrijdag 13 oktober (18:30 – 21:00)

In tijden dat de islam bij velen in een zin samengaat met woorden als achterlijk of achtergesteld vergeten mensen gauw de rijke erfenis die de islam achter heeft gelaten. Tijden waarin Islam voor vooruitgang en ontplooiing stond zijn vaak gebagataliseerd in hedendaagse westerse boeken. Mede dankzij Islamitische Filosofen is er begonnen met het bedrijven van wetenschap in o.a. Europa. Nieuwe ontdekkingen werden gedaan op het gebied van de wiskunde en de geneeskunde maar ook oude theorieen, bijv. van de oude Grieken, werden nieuw leven in geblazen en uitgelegd door Islamitische Filosofen. Deze workshop probeert je een algemene inzage te geven in de Islamitische erfenis van het Westen. Omdat het Ramadan is wordt de workshop doorbroken door een Iftar, oftewel het verbreken van het vasten.

Tijdschrift:
Naar aanleiding van de drie workshops brengen wij in december een tijdschrift uit waarin er wordt ingegaan op de onderwerpen uit de workshops. Tevens komen jongeren aan het woord over het begrip “Leren van en over elkaar”.

Zie publicaties voor het tijdschrift.

Foto’s


Agenda

  • No events.

Momo tekent

Bea in Oman Meer Spotprenten


Nieuwsbrief

Poll

  • Ik heb behoefte aan meer....

    Resultaten

    Loading ... Loading ...